La sardana de 7 tirades :
En aquest darrers anys s’ha anat imposant el ballar la sardana de 7 tirades. Tradicionalment, les sardanes tenen 10 tirades: 2 curts, 2 llargs, 2 curts, 2 llargs, contrapunt llargs i contrapunt llargs, en total 10 que s’anaven repetint. Amb el sistema de 7 tirades es fa 2 curts, 2 llargs, 1 curt, 1 llarg, i contrapunt i llargs. En una audició normal s’interpretaven 6 sardanes, fent-les de 7 tirades la cobla en toca 9. O sigui, es toquen més sardanes, el que significa més presència de compositors i obres, no són tan repetitives vers els dansaires i els músics no es cansen tant.En definitiva, és una millora en tots els aspectes respecte al ball. (Robert Roqué – Diari de Girona)
Estil empordanès: Es l’estil més estès a Catalunya ja que s’utilitza a la majoria de comarques i consisteix en acabar les darreres tirades cap al cantó esquerra. Després del contrapunt, és norma d’aquest estil començar a puntejar amb el peu esquerre. (Confederació Sardanista de Catalunya)
Estil selvatà : Es balla a les comarques del Gironès i la Selva i es caracteritza perquè sempre que sigui possible les tirades acaben amb un tres a la dreta. A diferència de l’estil empordanès, després del contrapunt, es comença sempre a puntejar amb el peu dret. (Confederació Sardanista de Catalunya)
Composició de la sardana de 7 tirades. (Estil empordanès).
2 tirades de curts – (seguides) 2 tirades de llargs – (seguides) 1 tirada de curts – (separada) 2 tirades de llargs (separades)
- Les 2 primeres de curts. Les ballem seguides i les comencem amb el peu esquerra i amb els braços baixats. Es ballen seguides i així sabem quin tiratge tenen. I les acabem amb un 2. (l’acabem dient “un 2 i llargs” !!)
- Les 2 primeres de llargs. Aixequem els braços i es ballen 2 tirades de llargs també seguides, les comencem amb el peu contràri al sentit del cos en que hem acabat els curts. (per exemple : si hem acabat movent el cos a l’esquerra, començarem amb el peu dret i vice-versa). Es ballen seguides així sabem quin tiratge tenen, i les acabem amb un 2 . ( l’acabem dient “un 2 i curts” !!)
- Tercera tirada de curts. Baixem els braços i també com l’anterior començarem amb el peu contrari al moviment del cos. Aquesta ja la repartim i l’acabem amb un 2 o amb un 3 segons el tiratge si és parell o senar (I l’acabem dient “un 2” o “un 3” i llargs !!)
- Tercera tirada de llargs. Aixequem el braços i també com l’anterior, començarem amb el peu contrari al moviment del cos. Aquesta ja la repartim i l’acabem d’acord al tiratge, l’acabament pot ser molt variat (dosos, tresos o quatres i les seves combinacions), donat que forçosament hem d’acabar a l’esquerra. El que reparteix l’anella ens avisarà dient-nos també en acabar la tirada : “CONTRAPUNT” !! . Ens està dient que en acabar, baixem els braços i estiguem quiets i esperem el flabiol que ens prepara per ballar la quarta i última tirada de llargs.
- Quarta i última tirada de llargs. Aixequem els braços, en aquest cas sempre es comença amb el peu esquerra independenment del moviment del cos de la tirada anterior. Estarem atents a la persona que reparteix les tirades per quan faci el repartiment final. Que també el farà perquè aquesta última tirada acabi també a l’esquerra. (cantarà una combinació de dosos i tresos o quatres segons el tiratge i acabarà seguit del crit “… i FORA ” !!!.)
- Normalment acabem també amb un “VISCA” quan és l’última sardana !!!! que cridem tots a la vegada i en veu forta. !!
Us recomanem que quan entreu en una anella ho feu per l’esquerra de l’home o si s’escau en mig de parelles del mateix sexe i fixeu-vos qui és la persona que reparteix per seguir les seves indicacions. Balleu amb un sonriure i disfruteu la nostra dansa nacional.