Benvingut a l’editor Gutenberg

SI el tema és compatible, veureu el botó «ample» a la barra d’eines de la imatge. Proveu-ho!

Proveu a seleccionar i eliminar o editar la llegenda, ara no hey d’anar en compte amb seleccionar una imatge o un altre text per error i arruinar la presentació.

Proveu a seleccionar i eliminar o editar la llegenda, ara no hey d’anar en compte amb seleccionar una imatge o un altre text per error i arruinar la presentació.

 


SI el tema és compatible, veureu el botó «ample» a la barra d’eines de la imatge. Proveu-ho!

Proveu a seleccionar i eliminar o editar la llegenda, ara no hey d’anar en compte amb seleccionar una imatge o un altre text per error i arruinar la presentació.

L’eina d’inserció

Imagine-vos que tot el que pot fer el WordPress està disponible ràpidament des del mateix lloc a la interfície. Sense necessitat d’encertar etiquetes HTML, classes, o recordar l’estranya sintaxi dels codis de substitució. Eixe és l’esperit de l’eina d’inserció — el botó (+) que veureu a l’editor — que us permetrà navegar per tots els blocs de contingut disponible i afegir-los a la vostra entrada. Extensions i temes poden registrar-ne de nous, obrint tot un ventall de possibilitats per a l’edició rica i la publicació.

Proveu-lo, podeu descubrir coses que no sabíeu que el WordPress ja pot afegir a les vostres entrades. Aquí teniu una llista de què podeu trobar a hores d’ara:

 • Text i encapçalaments
 • Imatges i videos
 • Galeries
 • Elements incrustats, com YouTube, tuits, o altres entrades del WordPress.
 • Plantilla de blocs, botons de m’agrada, imatges de capçalera, separadors, etc.
 • I llistes com aquesta, és clar 🙂

Edició visual

Un benefici molt gran dels blocs és que podeu editar-los en lloc i manipular el contingut directament. Enlloc de tindre camps per a editar coses com el codi d’una citació o el text d’un botó, podeu canviar el continngut directament. Proveu a editar la citació següent:

L’editor us guiarà a crear una nova experiència de creació de pàgines i entrades, que fa l’escriptura d’entrades riques sense esforç, i té «blocs» per a fer més fàcil el que avuí es fa mitjançat codis de substitució, HTML personalitzat o “misteriosos” descobriments d’elements incrustats.

Matt Mullenweg, 2017

La informació corresponent a la font de la citació és un camp de text diferent, semblant a les llegendes baix de les imatges, de manera que l’estructura de la citació està protegida fins i tot si seleccioneu, modifiqueu o elimineu la font. Sempre és fàcil tornar-la a afegir.

Els blocs poden ser qualsevol cosa que necessiteu. Per exemple, podeu afegir una citació subtil com a part de la composicio del text, o potser preferiu mostrar-ne una gran i estilitzada. Totes aquestes opcions estan disponibles a l’eina d’inserció.

Podeu canviar la quantitat de columnes en la galeria arrossegant un desplaçador situat a l’inspector de blocs de la barra lateral.

Ric en mèdia

Si combineu els nous alineaments ample i amplada completa amb les galeries, podeu crear una disposició mèdia molt rica, molt ràpidament:

L'accessibilitat és important; no oblideu l'atribut alt de la imatge.

La imatge en mida completa potser molt gran però, de vegades, la imatge val la pena.

Això és una galeria amb dues imatges. És una manera més fàcil de crear dissenys d’una manera visual sense haver de fer servir elements flotants. També podeu fàcilment tornar a convertir la galeria a imatges individuals una altra vegada usant l’intercanviador de blocs.

Qualsevol bloc pot fer ús d’aquestes alineacions. El bloc incrustat també les té i és totalment responsiu:

https://vimeo.com/22439234

Podeu construir qualsevol tipus de bloc, estàtic o dinàmic, decoratiu o simple. Aquí hi ha un bloc de contraportada.

El codi es poesia

La comunitat de WordPress

Si voleu aprendre més sobre com construir blocs addicionals o si esteu interessats en ajudar amb el projecte, adreceu-vos al repositori GitHub.


Gràcies per provar el Gutenberg!

👋

 

Bases guardó “Anella d’Or”

El Guardó ANELLA D’OR 2021” té per finalitat premiar
i retre homenatge a la tasca d’un sardanista,
Pot ser candidat al premi qualsevol sardanista sense
cap mena d’excepció, entenent per sardanista aquella persona o entitat que comprèn allò que la sardana expressa i se’n fa ressò amb amor i entusiasme.

El premi consisteix en una placa commemorativa.

• Poden presentar candidats al premi totes les entitats
de caire sardanista (agrupacions, colles sardanistes,

comissions organitzadores, foments de la sardana, etc.),

i la mateixa Junta que atorga el premi.

La presentació de candidats es farà mitjançant un
correu electrònic dirigit a:
jordigrau54@gmail.com

A cada sol·licitud de presentació de candidats constarà
correctament el nom, els cognoms, l’adreça i la població
del sardanista o entitat presentats, í a més a més, és relacionarà els mèrits en virtut dels quals es considera que el fan mereixedor del premi .

El termini de presentació de candidats finalitzarà el
dia “
30 de juny de 2021 a les 12 de la nit ”.

Cada entitat podrà formular únicament una proposta .

El lliurament del premi tindrà lloc  en l’assemblea General de la Federació d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals que tindrà lloc a la població de La Palma d’Ebre.

Protecció de dades

De conformitat amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, li informem que les dades de caràcter personal que ha proporcionat a FEDERACIÓ D’APLECS DE LES COMARQUES MERIDIONALS estan incloses en un fitxer automatitzat el responsable del qual és la FEDERACIÓ D’APLECS DE LES COMARQUES MERIDIONALS  , necessaris per a la tramitació de la seva sol·licitud i/o gestió per part de FEDERACIÓ D’APLECS DE LES COMARQUES MERIDIONALS .

Així mateix, li informem que pot exercitar els drets d’accès, rectificació, cancel·lació i oposició de les dades facilitades dirigint-se a la oficines de l’entitat o bé omplint el formulari de contacte.

Ballem !!!

El nostre agraïment a GRUP SARDANISTA BALÀFIA  per l’esforç en la recopilació de sardanes de 7 tirades.

Anem a Balàfia !!

Deixem aquí un recull del seu treball.

BALAFIEM – Jeroni Velasco
BELL PENEDÈS – Josep Saderra
CAPITAL DEL CAVA – Joan Lázaro
DINTRE EL GALLINER – Antón Barnés
L’AVI VERNET – Ramón Vilà
VINYES DE MA TERRA  – Amadeu Escoda
LA TIA PEPA – Josep Capell
MARIBEL – Joan Jordi Beumala
FESTA D’ESTIU – Olivier Marquès
SAGRERENCAPere Terré
MAIG Pere Terré
LA FONT DE LA RAMBLA –  Pere Terré
LA MASIAPere Terré
LES FILATURESPere Terré
Els dos tenorsJoaquim Soms

Les 7 tirades

La sardana de 7 tirades :

En aquest darrers anys s’ha anat imposant el ballar la sardana de 7 tirades. Tradicionalment, les sardanes tenen 10 tirades: 2 curts, 2 llargs, 2 curts, 2 llargs, contrapunt llargs i contrapunt llargs, en total 10 que s’anaven repetint. Amb el sistema de 7 tirades es fa 2 curts, 2 llargs, 1 curt, 1 llarg, i contrapunt i llargs. En una audició normal s’interpretaven 6 sardanes, fent-les de 7 tirades la cobla en toca 9. O sigui, es toquen més sardanes, el que significa més presència de compositors i obres, no són tan repetitives vers els dansaires i els músics no es cansen tant.En definitiva, és una millora en tots els aspectes respecte al ball. (Robert Roqué – Diari de Girona)

Estil empordanès:  Es l’estil més estès a Catalunya ja que s’utilitza a la majoria de comarques i consisteix en acabar les darreres tirades cap al cantó esquerra. Després del contrapunt, és norma d’aquest estil començar a puntejar amb el peu esquerre. (Confederació Sardanista de Catalunya)

Estil selvatà : Es balla a les comarques del Gironès i la Selva i es caracteritza perquè sempre que sigui possible les tirades acaben amb un tres a la dreta. A diferència de l’estil empordanès, després del contrapunt, es comença sempre a puntejar amb el peu dret. (Confederació Sardanista de Catalunya)

 

Composició de la sardana de 7 tirades. (Estil empordanès).

2 tirades de curts – (seguides)   2 tirades de llargs – (seguides)   1 tirada de curts –    (separada)  2 tirades de llargs   (separades)

 • Les 2  primeres de curts. Les ballem seguides i les comencem amb el peu esquerra i amb els braços baixats.   Es ballen seguides i així sabem quin tiratge tenen. I les acabem amb un 2. (l’acabem dient “un 2 i llargs” !!)
 • Les 2 primeres de llargs. Aixequem els braços i  es ballen 2 tirades de llargs també seguides, les comencem amb el peu contràri al sentit del cos en que hem acabat els curts. (per exemple : si  hem acabat movent el cos a l’esquerra, començarem amb el peu dret i vice-versa). Es ballen seguides  així sabem quin tiratge tenen, i les acabem amb un 2 . ( l’acabem dient “un 2 i curts” !!)
 • Tercera tirada de curts. Baixem els braços i també com l’anterior començarem amb el peu contrari al moviment del cos. Aquesta ja la repartim i l’acabem amb un 2 o amb un 3 segons el tiratge si és parell o senar  (I l’acabem dient “un 2” o “un 3”   i llargs !!)
 • Tercera tirada de llargs. Aixequem el braços i també com l’anterior, començarem amb el peu contrari al moviment del cos. Aquesta ja la repartim i l’acabem d’acord al tiratge, l’acabament pot ser molt variat (dosos, tresos o quatres i les seves combinacions), donat que forçosament hem d’acabar a l’esquerra. El que reparteix l’anella ens avisarà dient-nos també en acabar la tirada : “CONTRAPUNT” !! . Ens està dient que en acabar, baixem els braços i estiguem  quiets  i esperem el flabiol que ens prepara per ballar la quarta i última tirada de llargs.
 • Quarta i última tirada de llargs. Aixequem els braços, en aquest cas sempre es comença amb el peu esquerra independenment del moviment del cos de la tirada anterior.   Estarem atents a la persona que reparteix les tirades per quan faci el repartiment final. Que també el farà perquè aquesta última tirada acabi  també a l’esquerra. (cantarà una combinació de dosos i tresos o quatres segons el tiratge i acabarà seguit del crit  “…  i FORA ”  !!!.)

 

 • Normalment acabem també amb un “VISCA”  quan és l’última sardana !!!! que cridem tots a la vegada i en veu forta. !!

Us recomanem que quan entreu en una anella ho feu per l’esquerra de l’home o si s’escau en mig de parelles del mateix sexe i fixeu-vos  qui és la persona que reparteix per  seguir les seves indicacions.  Balleu amb un sonriure i disfruteu la nostra dansa nacional.

CALENDARI SARDANISTA