Bases guardó “Anella d’Or”

El Guardó ANELLA D’OR 2023” té per finalitat premiar
i retre homenatge a la tasca d’un sardanista,
Pot ser candidat al premi qualsevol sardanista sense
cap mena d’excepció, entenent per sardanista aquella persona o entitat que comprèn allò que la sardana expressa i se’n fa ressò amb amor i entusiasme.

El premi consisteix en una placa commemorativa.

• Poden presentar candidats al premi totes les entitats
de caire sardanista (agrupacions, colles sardanistes,

comissions organitzadores, foments de la sardana, etc.),

La Junta de la Federació, no pot optar al guardó.

La presentació de candidats es farà mitjançant un
correu electrònic dirigit a:
jordigrau54@gmail.com

A cada sol·licitud de presentació de candidats constarà
correctament el nom, els cognoms, l’adreça i la població
del sardanista o entitat presentats, í a més a més, és relacionarà els mèrits en virtut dels quals es considera que el fan mereixedor del premi .

El termini de presentació de candidats finalitzarà el
dia “
30 de juny de 2023 a les 12 de la nit ”.

Cada entitat podrà formular únicament una proposta .

El lliurament del premi tindrà lloc  en l’assemblea General de la Federació d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals que tindrà lloc a la població de Móra d’Ebre.

Ballem !!!

El nostre agraïment a GRUP SARDANISTA BALÀFIA  per l’esforç en la recopilació de sardanes de 7 tirades.

Anem a Balàfia !!

Deixem aquí un recull del seu treball.

BALAFIEM – Jeroni Velasco
BELL PENEDÈS – Josep Saderra
CAPITAL DEL CAVA – Joan Lázaro
DINTRE EL GALLINER – Antón Barnés
L’AVI VERNET – Ramón Vilà
VINYES DE MA TERRA  – Amadeu Escoda
LA TIA PEPA – Josep Capell
MARIBEL – Joan Jordi Beumala
FESTA D’ESTIU – Olivier Marquès
SAGRERENCAPere Terré
MAIG Pere Terré
LA FONT DE LA RAMBLA –  Pere Terré
LA MASIAPere Terré
LES FILATURESPere Terré
Els dos tenorsJoaquim Soms

Les 7 tirades

La sardana de 7 tirades :

En aquest darrers anys s’ha anat imposant el ballar la sardana de 7 tirades. Tradicionalment, les sardanes tenen 10 tirades: 2 curts, 2 llargs, 2 curts, 2 llargs, contrapunt llargs i contrapunt llargs, en total 10 que s’anaven repetint. Amb el sistema de 7 tirades es fa 2 curts, 2 llargs, 1 curt, 1 llarg, i contrapunt i llargs. En una audició normal s’interpretaven 6 sardanes, fent-les de 7 tirades la cobla en toca 9. O sigui, es toquen més sardanes, el que significa més presència de compositors i obres, no són tan repetitives vers els dansaires i els músics no es cansen tant.En definitiva, és una millora en tots els aspectes respecte al ball. (Robert Roqué – Diari de Girona)

Estil empordanès:  Es l’estil més estès a Catalunya ja que s’utilitza a la majoria de comarques i consisteix en acabar les darreres tirades cap al cantó esquerra. Després del contrapunt, és norma d’aquest estil començar a puntejar amb el peu esquerre. (Confederació Sardanista de Catalunya)

Estil selvatà : Es balla a les comarques del Gironès i la Selva i es caracteritza perquè sempre que sigui possible les tirades acaben amb un tres a la dreta. A diferència de l’estil empordanès, després del contrapunt, es comença sempre a puntejar amb el peu dret. (Confederació Sardanista de Catalunya)

 

Composició de la sardana de 7 tirades. (Estil empordanès).

2 tirades de curts – (seguides)   2 tirades de llargs – (seguides)   1 tirada de curts –    (separada)  2 tirades de llargs   (separades)

  • Les 2  primeres de curts. Les ballem seguides i les comencem amb el peu esquerra i amb els braços baixats.   Es ballen seguides i així sabem quin tiratge tenen. I les acabem amb un 2. (l’acabem dient “un 2 i llargs” !!)
  • Les 2 primeres de llargs. Aixequem els braços i  es ballen 2 tirades de llargs també seguides, les comencem amb el peu contràri al sentit del cos en que hem acabat els curts. (per exemple : si  hem acabat movent el cos a l’esquerra, començarem amb el peu dret i vice-versa). Es ballen seguides  així sabem quin tiratge tenen, i les acabem amb un 2 . ( l’acabem dient “un 2 i curts” !!)
  • Tercera tirada de curts. Baixem els braços i també com l’anterior començarem amb el peu contrari al moviment del cos. Aquesta ja la repartim i l’acabem amb un 2 o amb un 3 segons el tiratge si és parell o senar  (I l’acabem dient “un 2” o “un 3”   i llargs !!)
  • Tercera tirada de llargs. Aixequem el braços i també com l’anterior, començarem amb el peu contrari al moviment del cos. Aquesta ja la repartim i l’acabem d’acord al tiratge, l’acabament pot ser molt variat (dosos, tresos o quatres i les seves combinacions), donat que forçosament hem d’acabar a l’esquerra. El que reparteix l’anella ens avisarà dient-nos també en acabar la tirada : “CONTRAPUNT” !! . Ens està dient que en acabar, baixem els braços i estiguem  quiets  i esperem el flabiol que ens prepara per ballar la quarta i última tirada de llargs.
  • Quarta i última tirada de llargs. Aixequem els braços, en aquest cas sempre es comença amb el peu esquerra independenment del moviment del cos de la tirada anterior.   Estarem atents a la persona que reparteix les tirades per quan faci el repartiment final. Que també el farà perquè aquesta última tirada acabi  també a l’esquerra. (cantarà una combinació de dosos i tresos o quatres segons el tiratge i acabarà seguit del crit  “…  i FORA ”  !!!.)

 

  • Normalment acabem també amb un “VISCA”  quan és l’última sardana !!!! que cridem tots a la vegada i en veu forta. !!

Us recomanem que quan entreu en una anella ho feu per l’esquerra de l’home o si s’escau en mig de parelles del mateix sexe i fixeu-vos  qui és la persona que reparteix per  seguir les seves indicacions.  Balleu amb un sonriure i disfruteu la nostra dansa nacional.

Calendari sardanista (Activitats comunicades)